Mrak Taritaš: Plenković i Kolinda su krivi za ovakvu klimu u društvu

Posted on

Autor: HINA Izvor: index.hr


PREDSJEDNICA GLAS-a Anka Mrak Taritaš u Rijeci je ocijenila da su izostale reakcije predsjednika vlade Andreja Plenkovića i predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović kod prošlih slučajeva napada na pripadnike srpske nacionalne manjine te da je i to “jedan od razloga za klimu kakva je sad u društvu”.

Predsjednica Nacionalnog vijeća GLAS-a Nada Turina Đurić na istoj je konferenciji za novinare ocijenila da Hrvatska ima dobre zakone vezane uz položaj i zaštitu nacionalnih manjina, i to, kako je rekla, možda ponajbolje u EU.

“Treba se držati zakona i postupati odmah. Stav je GLAS-a da je nedopustivo obračunavanje i vrijeđanje ljudi zbog toga jer su druge nacionalnosti ili vjere”, istaknula je. Ustvrdila je da je za to odgovorna izvršna vlast te da policija mora utvrditi činjenice i okolnosti događanja, a sud temeljem toga sudi i presuđuje. “Kad prestanemo politizirati i pretvarati sve u atmosferu linča ili podrške, ovakve situacije se mogu i moraju riješiti odmah”, rekla je.

“Građani moraju biti sigurni u institucije”

Upozorila je da svatko mora raditi svoj posao, odgovorno i pošteno, “bez fige u džepu” – od premijera i predsjednice do policajca na očevidu.

“Takve situacije ne smiju biti alat za skupljanje političkih bodova. Svi građani moraju biti sigurni u institucije države, da svoj posao rade po zakonu i bez pristranosti, i trebaju to podržavati”, navela je Turina Đurić, dodavši: “To se zove pravna država. Sve drugo je anarhija i kaos u kojem se ne zna tko će prvom prilikom dobiti po glavi, možda bez razloga.”

Nada Turina Đurić je govoreći o odnosu HDZ-ove vlasti s državne razine prema Primorsko-goranskoj županiji ocijenila da vlada ne promišlja strateški za cijelu regiju.

“Tradicionalno za HDZ, samo kupuje glasove, a ništa krucijalno u ovom kraju ne miče se s mrtve točke”, ocijenila je.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *