“Samo uključivanje Brkića u kampanju pokazuje da je situacija vrlo ozbiljna”

Posted on

Autor: N1 Hrvatska Izvor: N1


Saborski zastupnik GLAS-a Goran Beus Richembergh bio je gost N1 Studija uživo. Govorio je o kampanji za drugi krug predsjedničkih izbora.

O anketama koje Zoranu Milanoviću daju prednost u drugom krugu, Richembergh je kazao kako tu uvijek treb biti oprezan.

“U svakom slučaju Zoran Milanović je ostvario vrlo veliku psihološku prednost. Oni jesu očekivali da će njihova kandidatkinja biti u drugom krugu, ali su očekivali da će biti favoritkinja. Samo uključivanje Milijana Brkića u kampanju pokazuje da je situacija vrlo ozbiljna. Pokazalo se da je njena kampanja počela puštati na više mjesta”, smatra Beus Richembergh.

Ističe i još dva problema za HDZ. “Prvi je nelojalnost vlastitih birača, a drugi je komunikacija s biračima Miroslava Škore. Rezultati pokazuju da su pojedine lokalne organizacije HDZ-a vrlo traljavo odradile svoj posao. Ovo je jedna situacija kojoj se nikako nisu nadali. Ovo je zapravo jedan krizni menadžment”, kazao je.

“Međutim, Milijan Brkić više nije što je nekad bio. U međuvremenu je došlo do demontaže dijela tih organizacija na terenu. Hoće li on uspjeti mobilizirati organizacije u ovom kratkom vremenu, to ćemo tek vidjeti. To je mač s dvije oštrice jer Milijan Brkić baš i nije najpopularniji u ovom trenutku”, dodaje.

Beus Richembergh ističe kako Kolinda Grabar-Kitarović u drugom krugu odlazi u grad u kojem je već odnijela pobjedu i kako je trebala otići tamo gdje nije pobijedila. “Posla ima jako mnogo. Zoran Milanović je i u psihološkoj i u stvarnoj prednost. On je uspio u finalu kampanje za drugi krug ostavio dojam ozbiljnog državnika”, kazao je.

O utjecaju Milijana Brkića je rekao kako se radi o čovjeku koji je s jedne strane zamjenik predsjednika, ali “u praksi znamo da Milijan Brkić nema nikakvog utjecaj. Oni će pokušati cijediti suhu drenovinu. Prepostavljam da će najveći broj ljudi koji su bili za Miroslava Škoru apstinirati. Oni naprosto nemaju za koga glasati u drugom krug”, naglašava Beus Richembergh.

“Plenković sada se na sve moguće način pokušava vezati uz Kolindu Grabar-Kitarović jer misli da je on popularniji od nje, što je krivo”, dodaje.

Upitan koji je osnovni motiv Milijana Brkića za ulazak u kampanju, odgovara: “Njegov osnovni motiv je repozicioniranje u HDZ-u. Svaki porast broja glasova za Kolindu Grabar-Kitarović definitivno je uspjeh za HDZ u ovom trenutku”, rekao je Beus Richembergh.

Ako Kolinda Grabar-Kitarović izgubi izbore počinje nova faza obračuna u HDZ-u, kaže. “Već su sada počele analize tko je kriv za debakl u provm krugu izbora. Naravno da će na prvom udaru biti zone gdje je HDZ nominalno jak”, smatra Beus Richembergh.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *