Reakcije na GUP su žestoke, Anka Mrak Taritaš tvrdi: ‘Pola milijuna kvadrata zelenila postaje površina za gradnju’

Posted on

Autor: ZDRAVKA GRUND Izvor: telegram.hr


Amandmanima, tvrde redom, Bandić i HDZ pokušavaju otegnuti cijeli proces donošenja GUP-a

Na današnjoj sjednici u zagrebačkoj Gradskoj skupštini, između ostalog, raspravlja se o izmjenama i dopunama Generalnog urbanističkog plana Grada Zagreba (GUP), predlagatelja gradonačelnika Milana Bandića, u kojem je među najspornijim dijelovima priča o zagrebačkom Manhattanu.

Nezadovoljna oporba već je prije nekoliko dana od Skupštine zatražila raspisivanje referenduma o GUP-u zbog više od 30.000 primjedbi građana, gotovo svih odbijenih. Tada su naglasili da će cijela priča ovisiti samo o HDZ-ovoj podršci Milanu Bandiću.

Upravo je sinoć Gradski odbor HDZ-a Zagreba većinom glasova odlučio da se na prijedlog izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana (GUP) uloži 15-tak amandmana. Pritom su naveli kako GUP neće podržati ne prođe li na Skupštini cijeli njihov paket. Bandić, pak, danas kaže kako će svi amandmani njegovih koalicijskih partnera biti prihvaćeni ako su predloženi u skladu s procedurom i zakonom. No, potom i on iznenađuje. Iz njegove stranke na Skupštinu stiže čak četiri puta više amandmana. I to iz same stranke 65, a onda ih je gradonačelnik “nabacio” još šest.

Taj novonastali zaplet komentirali su brojni zastupnici. Popisali smo njihove reakcije.

1. ANKA MRAK TARITAŠ (GLAS)
Pobrojivši sve amandmane Anka Mrak Taritaš na svom je Twitter profilu danas zaključila: “U Zagrebu kreće ELDORADO”, a pritom je istaknula da amandmani znače prenamjenu oko pola milijuna kvadratnih metara iz zelenila u površine namijenjene za gradnju.

Mrak Taritaš je već ranije upozoravala upravo na sapunicu koju bi mogli prouzročiti brojni amandmani navodeći kako će im trebati suglasnost Ministarstva graditeljstva. Samo to moglo bi potrajati još barem mjesec dana.

Danas je, pak, na konferenciji još istaknula da su “amandmani zastrašujući”. “Kud ide ova zemlja i ovaj grad? Bageri će potaracati Zagreb i pretvoriti ga po mjeri Bandićevih prijatelja. Ovo što smo dobili na stol je sramota svih. Bilo bi bolje da se Plenković ne vraća iz Rima”, izjavila je Mrak Taritaš, također ističući kako bi nakon ovoga trebalo ukinuti Zavod i Ured za strategiju. Mrak Taritaš očekuje da Predrag Štormar (HNS) odnosno njegovo ministarstvo ne daju suglasnost amandmane. “Ako Ministarstvo da suglasnost na amandmane onda je moja poruka svim gradovima i općinama uz more da daju amandmane pa neka svatko gradi gdje hoće jer ako je moguće u Zagrebu zašto ne bi bilo negdje drugdje”, dodala je.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *