Beus Richemberg: Dolazak desne koalicije na vlast vratio bi nas 20 godina unazad

Posted on

Autor: N1 Hrvatska Izvor: N1


Goran Beus Richemberg iz GLAS-a bio je gost Novog dana gdje je komentirao skorašnje parlamentarne izbore i aktualnu političku situaciju. Naglasio je da će u Restart kolaicija građani imati dobar izbor, mogućnost da izaberu pošteni Sabor i ljude koji već imaju iskustva kao ministri. Što se pozicije GLAS-a tiče, liste se još slažu.

“Ja ću se standardno ponuditi biračima u 6. izbornoj jedinici. Anka Mrak Taritaš u prvoj ili drugoj, a svog ćemo predstavnika još imati u 7. i 4. ili 5. izbornoj jedinici”, otkrio je.

Rekao je kako se izborni program koalicije koncentrira na najvažnije resore i da neće biti prostora ni za godišnje odmore ni za 100 dana mira.

“Ključna pitanja bit će kako nadoknaditi manjak od 25 milijardi, pokrenuti gospodarstvo i napraviti amortizaciju u socijali”, poručio je.

Smatra da je Davor Bernardić dobar kandidat za premijera jer je prošao težak put i morao naučiti sve lekcije, a kao prednost mu ističe što je karijeru gradio u parlamentu te je odradio dobar posao u pripremi za europske i predsjedničke izbore i ima rezultat.

“Postoji rezerva jer ga nismo vidjeli u izvršnoj ulozi, ali kada pogledamo da je dobro odradio pregovore za koaliciju koja je podržala Milanovića, i za sastav Restart koalicije, to je dobar posao. Dobro postavlja prioritete, sklon je timskom radu, nije bahati političar i dobar je koordinator”, analizira Beus Richemberg i dodaje da će ključ izbora biti u izlaznosti, koja, ako je mala, bere profit HDZ-u.

“Andrej Plenković je u 4 godine pokušao u desnu stranu gurnuti sve one koji su ga napadali, oni su se skoncentrirali oko Škore, post izborna koalicija značila bi vraćanje svih tih, u osnovi, Karamarkovih likova u vladajuću većinu i u Vladu. Zamislite da nam politike kroje zagovornici protiv Istanbulske konvencije, šovinisti i antieuropske snage. Pa to bi bio politički kaos”, rekao je i dodao da bi dolazak desne koalicije na vlast značio povratak 20 godina unazad.

Odlazak Penave i vukovarskih HDZ-ovaca nazvao je snažnim udarom, ali sve unutar familije, a u pozadini je, smatra, Penavina želja da se makne iz Vukovara i dođe u Zagreb, odnosno u Sabor

Kada je riječ o Zagrebu, kaže da je HDZ imao šansu da se odmaknu od Bandića, ali nisu, a ne donošenje Zakona o obnovi smatra skandalom prvoga reda.

“Ali bilo je za očekivati, 90 posto stradalih je u centru grada što nije izborna baza ni HDZ-a ni Bandića i njima se živo fućka za taj dio grada“, zaključio je.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *