Glas: Svaka škola mora imati psihologa

Posted on

Autor: HINA Izvor: glasistre.hr Photo: screenshot

Stranka Glas objavila je u petak da će njihova saborska zastupnica Anka Mrak Taritaš pokrenuti saborsku inicijativu kojom će tražiti od Ministarstva obrazovanja da uz pedagoga, svaka osnovna i srednja škola osigura učenicima i psihologa.

“Stručnjaci i udruge već dulje vrijeme upozoravaju na to da učenici nemaju pristup psihološkoj pomoći, a prema procjenama inicijative ‘Psihološko proljeće’ trenutno je bez psihologa 130 tisuća učenika”, navodi se u priopćenju.

Stranka Glasa taj podatak smatra zabrinjavajućim, a u trenutnoj situaciji i izrazito opasnim ponajviše zbog istraživanja koje je obuhvatilo 27.000 školaraca te je pokazalo da je pandemija koronavirusa negativno utjecala na psihološko zdravlje učenika.

“Ministarstvo obrazovanja i znanosti potpuno je gluho na sve apele, a ministar Fuchs  i nakon ovakvih rezultata istraživanja izjavljuje da ne bi bilo u redu da svaka škola ima psihologa i da se ne može djecu ‘liječiti’ u školama”, navodi se u priopćenju.

Dodaju da je ministar Fuchs apsolutno nesvjestan svih suvremenih smjernica i preporuka za odgoj i obrazovanje djece. 

“Poražavajuće je da sustavom koji toliko značajno utječe na dječje živote upravlja osoba s takvim primitivnim stavovima o obrazovanju. Briga o mentalnom zdravlju djece nije nečiji tuđi posao, nego upravo posao sustava koji ih obrazuje i odgaja te on mora biti u stanju pružiti im svu potrebnu podršku, a posebno psihološku”, stoji u priopćenju.

Smatraju da je psiholog u školi minimalni standard koji država mora osigurati te da ova tema uopće ne bi trebala biti predmetom rasprave.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *