Mrak Taritaš: U pravosuđu je kaos. Quo vadis, Hrvatska?

Posted on

Autor: Hina Izvor: index.hr Photo: screenshot

SABORSKA zastupnica Anka Mrak Taritaš (GLAS) upozorila je u srijedu kako je u hrvatskom pravosuđu cirkus i alarmantno stanje te da je Hrvatska došla pred zid, što potvrđuju i tri najnovija uhićenja, a da na te probleme vlast žmiri umjesto da se s njima suoči, no ne i oporba.

Osvrćući se na slučaj Agrokor, Mrak Taritaš je na konferenciji za novinare rekla kako u pravosuđe koje ne funkcionira nemaju povjerenje građani ni tvrtke, ali ni sami suci, da se svodi na spektakularna uhićenja, a nakon toga zbog zastare nema ništa od predmeta ili županijsko državno odvjetništvo povlači optužnicu.

Kao najstrašnije u svemu navela je da očigledno pravosuđe “funkcionira na daljinski upravljač premijera”, odnosno HDZ-a, koji tim institucijama drma od 1990.

“Popucale su obrane i brane i ako je netko i najmanje sumnjao ili nije vjerovao, mislim da ih je stvarnost ovih dana razuvjerila i pokazala pravo lice pravosuđa koje nemamo”, poručila je Mrak Taritaš.

Quo vadis, Hrvatska?

“U pravosuđu je cirkus, što potvrđuju i tri najnovija slučaja uhićenja”, ocijenila je i dodala da smo “došli pred zid” te da treba nešto napraviti, upitavši: “Quo vadis, Hrvatska?”

DORH-u i USKOK-u zamjerila je da ne rade svoj posao, da je obraćanje ravnateljice USKOK-a videovezom ispod svake razumne razine, osim ako se nešto ne skriva, da se predmet protiv bivše ministrice Gabrijele Žalac stavio u mirovanje te da su iz Ureda europskog javnog tužitelja rekli kako nisu radili na tom slučaju. 

“Zašto i po čijem nalogu”, upitala je Mrak Taritaš i ustvrdila kako se radi po nalogu premijera, napominjući da je Ured europskog javnog tužitelja u četiri mjeseca pokrenuo 430 istraga, u kojima je potencijalna šteta 7 milijardi eura.

Navodeći slučaj u kojem je zamjenica državnog odvjetnika osumnjičenoj Piruški Canjugi navodno odavala informacije iz slučaja Agrokor, rekla je kako je to model po kojem se radi, nakon spektakularnih uhićenja i proteka vremena optužnice padaju, što je slika hrvatskog pravosuđa. 

Financijske posljedice zbog povlačenja optužnice protiv Todorića?

Upozorila je kako bi Hrvatska mogla snositi financijske posljedice, među ostalim i zbog povlačenja optužnice protiv bivšeg vlasnika Agrokora Ivice Todorića, napominjući da su neki ljudi bili u pritvoru mjesecima, da su im, ne ulazeći u njihovu krivnju ili nevinost, uništena karijera, zdravlje i život.

Pravo na suđenje u razumnom roku je jedno od temeljnih prava, naglasila je Mrak Taritaš i dodala kako olako ljude proglašavamo krivima i stavljamo ih u zatvor, ali da oni neće sjediti skrštenih ruku, već će tražiti odštetu od RH na koju imaju pravo, “a plaćat ćemo je mi”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *