‘Ovaj proračun pokazuje da su žene hrvatskim vladarima i dalje zadnja rupa na svirali’

Posted on

Autor: Nikol Zagorac Izvor:24sata.hr Photo: screenshot

Predsjednica GLAS-a ukazala je uoči sutrašnjeg glasanja o Državnom proračunu kako Vlada nije imala sluha za uvođenje besplatnih uložaka u škole, ali ni nabavu uređaja za intraoperativnu radioterapiju

Amandmanima na prijedlog proračuna pokušalo se pokazati koliko je još posla u Hrvatskoj po pitanju ravnopravnosti žena i muškaraca. Iako se Vlada hvali navodno dobrim ekonomskim rezultatima, prihodi rastu, proračun raste, nismo iskoristili tu priliku za neki ozbiljniji iskorak, poručila je predsjednica GLAS-a i saborska zastupnica Anka Mrak-Taritaš uoči sutrašnjeg glasanja o Državnom proračunu za iduću godinu. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

Vlada je prihvatila tek devet amandmana, od kojih je pet oporbenih. 

Mrak-Taritaš je ukazala kako bi prihodi od PDV-a iduće godine trebali rasti više od sedam milijardi kuna, odnosno za 14 posto u odnosu na ovu godinu, ali da Vlada svejedno nije našla prostora za smanjenje PDV-a na ženske higijenske potrepštine, uloške i tampone.

– To je tema o kojoj se u Saboru već puno govorilo, ali govorit će se i još, sve dok Vlada ne odluči smanjiti PDV na uloške i tampone. Vidjet ćemo što će od toga biti. Ja sam nepopravljivi optimist i nadam se da će zaključak, koji je Sabor poslao Vladi da ispita kako bi se problem riješio, zaista i imati neke rezultate. Umjereno sam optimistična i zbog premijerove reakcije na ovu temu za vrijeme aktualnog prijepodneva.
Ali za sada se još ništa nije dogodilo i zato ću stalno ovu temu vraćati na dnevni red i neću dozvoliti da padne u zaborav – poručila je. 

‘Vlada nema sluha’

Mrak-Taritaš je podnijela na proračun amandman kojim bi se osigurao  novac za besplatne uloške i tampone u školama. 

– Iako su neke škole u Hrvatskoj s time već same počele, kao i neki gradovi, Vlada i država nisu imali sluha niti za to pitanje i amandmani su također odbijeni. Menstrualno siromaštvo je ozbiljan problem. Imamo istraživanje koje je pokazalo da mnoge djevojke i žene u Hrvatskoj imaju problema s nabavkom osnovnih higijenskih potrepština i zbog toga trpi njihova kvaliteta života – istaknula je dodavši kako se sve više zemalja odlučuje boriti s tim problemom kroz smanjivanje poreza i besplatne uloške u školama. 

– Hrvatska nije jedna od tih zemalja – dodala je. 

A najviše ju žalosti, naglasila je, što Vlada nije imala sluha ni za nabavku uređaja za intraoperativnu radioterapiju za četiri klinička bolnička centra – Osijek, Rijeku, Split i Zagreb. 

– Hrvatska tek od nedavno ima samo jedan takav uređaj u KBC-u Sestre milosrdnice u Zagrebu. Ali to nije dovoljno. Taj uređaj daje visoke doze zračenja u područje izravno zahvaćeno tumorom. Tako se ciljano uništavaju tumorske stanice bez da se oštećuje okolno tkivo. Najviše se koristi kod operacija raka dojke, ali se koristi i u drugim ginekološkim operacijama, kod tumora glave i vrata, kao i kod nekih tumora gušterače i debelog crijeva. Oboljeli ne moraju čekati da rana zacijeli, niti dolaziti u bolnicu na dugotrajnu radioterapiju, čime se ubrzava i skraćuje liječenje – pojasnila je dodavši kako se u nekim razvijenijim zemljama, koje više brinu o svojim stanovnicima, taj uređaj rutinski koristi već dva desetljeća. 

‘Ovaj proračun je pokazao da su žene hrvatskim vladarima i dalje zadnja rupa na svirali’

– Mi smo, toga smo svi bolno svjesni, zemlja s puno oboljelih i puno umrlih od raka. A rak dojke, ali i debelog crijeva su među najčešćima. Uređaj za intraoperativnu radioterapiju košta oko pet milijuna kuna. To znači da bi za sve kliničke bolničke centre u Hrvatskoj bilo dovoljno oko 20 milijuna. Ja neću sada ulaziti u onu raspravu koliko se kome daje milijuna, pa i stotina milijuna. Ali na gotovo 174 milijarde kuna proračuna, 20 milijuna je malo više od 0,01 posto. Ali očito je i tih 0,01 posto previše – poručila je Mrak Taritaš.

Proračun pokazuje tko smo, kakva smo zemlja i kakva bismo željeli biti, dodala je. 

– Gdje je to mjesto na koje nas Vlada sve zajedno želi odvesti? I u tom smislu je HDZ-ova Vlada opet pala na ispitu. Moglo se i trebalo se više misliti na žene i na opću ravnopravnost u društvu. A ovaj proračun je pokazao da su žene hrvatskim vladarima i dalje zadnja rupa na svirali – zaključila je. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *