GLAS o privođenju u Zadru: Očito nije bila riječ o prijetnji niti je premijer bio ugrožen

Posted on

Autor: kkž/h Izvor: direktno.hr Photo: screenshot

Iz GLAS-a su u ponedjeljak ustvrdili kako Vlada premijera Plenkovića koristi  “opskurni Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira” i da “maltretira građane”, nakon što su zbog uvredljivih komentara na internetu na račun premijera uhićena dvojica muškaraca u Zadru.

Andrej Plenković već dulje vrijeme ozbiljno koketira s autokratskim sklonostima, a uhićenje 72-godišnjeg Zadranina zbog vrijeđanja i omalovažavanja premijera na društvenim mrežama opasan je znak je sve otišlo predaleko”, priopćili su iz stranke GLAS.

Smatraju da “očito nije bila riječ o prijetnji niti je premijer na bilo koji način bio ugrožen” i da je  riječ, o vrlo grubom kršenju temeljnih prava, ograničavanju slobode govora i neopravdanom oduzimanju slobode. 

“Da policija tako revno postupa za sve uvrede na društvenim mrežama, vjerojatno bi pola države svaki drugi dan bilo uhićeno”, navodi se u GLAS-ovu priopćenju vezano za uvrede upućene predsjedniku Vlade.

Dodaju kako je podloga za “ovakvo nedopustivo postupanje i maltretiranje građana zastarjeli Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira”. GLAS ocjenjuje da je taj Zakon prepun nelogičnosti, a među ostalim zabranjuje vrijeđanje i omalovažavanje državnih tijela i službenih osoba, i za to predviđa jednake kazne kao i za, recimo, neovlašteno pucanje iz vatrenog oružja, navodi se u priopćenju. 

“Spomenuti zakon treba hitno mijenjati, ali još veći problem je ozračje koje šire Plenković i njegova Vlada te poruke koje svojim ponašanjem šalju svim institucijama. I zato je krajnji čas da prije svega promijenimo Vladu i premijera”, poručuju iz GLAS-a.

Policijska uprava zadarska provela je kriminalističko istraživanje nad 71-godišnjakom i 49-godišnjakom koji su ispod članka na zadarskom portalu o najavi posjeta premijera Andreja Plenkovića Maslenici u povodu 29. obljetnice Vojno-redarstvene operacije Maslenica, “objavili komentare uvredljivog i omalovažavajućeg  sadržaja”.

Prema pisanju zadarskih lokalnih medija, 71-godišnji muškarac napisao je na Facebooku da predsjednika Vlade RH  “treba dočekati pokvarenim jajima, njega i njegove poltrone”.

PU zadarska odbacila je kao netočne teze plasirane u javnosti koje aludiraju na to da je premijer uključen u postupanje policije. Zadarska PU ističe kako je riječ o redovitom postupanju policije u okviru službene dužnosti te da je na nadležnom sudu da donese konačnu odluku.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *