Mrak-Taritaš: HNS neće podržati opoziv Kuščevića

Posted on

Autor: M.Š./HRT Izvor: vijesti.hrt.hr Slika: screenshot


Klub zastupnika SDP-a, uz potporu još nekih oporbenih stranaka, u saborsku će proceduru uputiti prijedlog za pokretanje pitanja povjerenja ministru uprave Lovri Kuščeviću.

Oporbenjaci smatraju da je postupanje ministra Lovre Kuščevića duboko nemoralno, nedostojno dužnosti koju obnaša, protivno prisezi koju je dao kada je postao ministar u Vladi te stoga više ne smije obnašati dužnost ministra u Vladi.

Iskazivanje nepovjerenja Kuščeviću traže jer je “tijekom obnašanja dužnosti načelnika općine Nerežišća, a potom ministra, pokazao da mu zaštita javnog interesa nije bitna i svoje je privatne, imovinske interese kontinuirano stavljao ispred javnih te zlouporabom položaja na kojima se nalazio ostvario milijunsku imovinsku korist”.

– Objavljene informacije ukazuju na kontinuirano i ozbiljno kršenje zakona i propisa koji uređuju ponašanje državnih dužnosnika, sukob interesa, stečaj, rad trgovačkih društava te čak i pitanje katastra nekretnina, izjavio je na konferenciji za medije čelnik SDP-a Davor Bernardić.

– Svima je u ovoj zemlji jasno da on više ne smije obnašati dužnost ministra, dodaje Bernardić.

– Bit će zanimljivo vidjeti kako će se kod glasanja o nepovjerenju postaviti druge stranke. Isto tako se nadam da neke stranke neće pogaziti vlastitu riječ zbog neke možda nove nemoralne ponude.

Predsjednik SDP-a dodaje da su brojni zastupnici potpisali njihov prijedlog za pokretanje pitanja povjerenja ministru te da će to učiniti i mnogi drugi.

Mrak-Taritaš: HNS neće potpisati opoziv

– HNS ima priliku potpisati opoziv, ali oni to neće učiniti. To je jedna stabilna trgovačko-ucjenjivačka koalicija. Ovo su nekakve igrice i pozicioniranje. Nije to ozbiljna ideja, kaže Anka Mrak-Taritaš komentirajući situaciju s ministrom Kuščevićem.

– Ja kao i svi drugi slušam gospodina Jandrokovića kada on nešto najavi, onda je tome tako. Treba pažljivo slušati što će biti. Branili su i Martinu Dalić “do zadnje kapi krvi” pa se onda sve preokrenulo, dodaje Mrak-Taritaš.

Beljak: HNS će nestati

– Nema nikakvog razloga da bilo tko u ovoj državi brani više ministra Kuščevića. Politika je takav posao, to što on radi nije spojivo s dužnošću ministra u bilo kojoj Vladi, rekao je čelni čovjek HSS-a Krešo Beljak.

Dodaje da su sve stranke, koje su u zadnjih 30 godina potpisale koalicijski sporazum s HDZ-om, da su nestale. Izuzev HSS-a.

– Gotovo smo nestali. Spali smo na jedva jedan mandat, no HSS nije bilo kakva stranka već smo najstarija hrvatska stranka. Nas neće tako lako uništiti.

Beljak kaže da ne zna kako će HNS glasati po pitanju opoziva Kuščevića.

– Više se sada ne mogu povući, a najpoštenije bi bilo da idemo na prijevremen izbore. To je najpoštenije prema građanima naše domovine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *