GLAS pozvao Vladu da manje novca iz proračuna daje Katoličkoj crkvi

Posted on

Autor: Božena Matijević Izvor: vecernji.hr


Goran Beus Richembergh istaknuo je da se GLAS i dalje zauzima za reviziju Vatikanskih ugovora te će tražiti da se, nakon što prođu parlamentarni izbori, opet pokrene postupak pregovora sa Svetom stolicom

Vlada je pozvala udruge da smanje određena davanja, najavljuje smanjenje plaća u javnom i državnom sektoru čak i suspendiranje pojedinih kolektivnih ugovora, pa i Zakona o radu, poziva građane na razumijevanje, solidarnost i odricanje, no nismo još čuli da je pozvala Katoličku crkvu na tu vrstu solidarnosti – kazala je na današnjoj konferenciji za medije u Saboru predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš, a tema konferencija bila je “Vatikanski ugovori u doba korone”. Stoga je GLAS pozvao Vladu da s Hrvatskom biskupskom konferencijom dogovori smanjenje proračunskoga novca koji se dodjeljuje Katoličkoj crkvi jer, kako se reklo, izdavanja za Crkvu godišnje iznose oko milijardu kuna pa bi bilo dobro da Vlada pozove Hrvatsku biskupsku konferenciju na razgovor o smanjenju rashoda za četvrtinu na godišnjoj razini.

– Bilo bi dobro da Katolička crkva pokaže solidarnost s građanima – poručila je Anka Mrak Taritaš, a prenijela je Hina. Njen stranački kolega Goran Beus Richembergh pritom je istaknuo da se GLAS i dalje zauzima za reviziju Vatikanskih ugovora te će tražiti da se, nakon što prođu parlamentarni izbori, opet pokrene postupak pregovora sa Svetom stolicom. Na konferenciji je bilo riječi i o jučerašnjem tragičnom slučaju u Zadru kada su poginula dvojica pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, te ostavci ministra obrane Damira Krstičevića koja je potom uslijedila.

– Ministar Krstičević nije bio dobar ministar i već je trebao otići – kazala je Anka Mrak Taritaš ujedno podsjetivši i na propali posao s nabavom borbenih aviona te izrazivši sumnju da će i treću Krstičevićevu ostavku premijer Andrej Plenković prihvatiti, naglasivši da je upravo Krstičević bio šef Plenkovićeve kampanje Plenkovića na izborima za predsjednika HDZ-a. – Neozbiljno je da ministar obrane već treći put na razini emocije nudi ostavku – rekla je čelnica GLAS-a smatrajući da ministar mora biti odgovoran i razuman te odluke ne smije donositi ishitreno, pa kada neku odluku donese onda iza nje mora i stajati. Kako je konferencija GLAS-a bila zakazana za 10.30 Anka Mrak Taritaš se o pitanju Krstičevićeve ostavke izjasnila prije nego se doznalo da je premijer Andrej Plenković prihvatio ostavku ministra obrane.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *