GLAS o presudi za ZDS: Vlada čovjek koji se pravi da je uglađeni briselski gospodin

Posted on

Autor: index Izvor: index.hr


GRAĐANSKO-LIBERALNI savez (GLAS) se oglasio o presudi Visokog prekršajnog suda prema kojoj Thompson na početku pjesme Čavoglave smije urlati ustaški pozdrav “Za dom spremni”.

Priopćenje GLAS-a prenosimo u cijelosti.

“Današnja odluka Visokog prekršajnog suda o tome da je dozvoljeno izvikivati nacističko-ustaški poklič „za dom spremni“ još je jedno udaljavanje Republike Hrvatske od civiliziranih zemalja i naroda. Svi misleći ljudi u ovoj zemlji trebali bi se ozbiljno zabrinuti zbog sada više ne puzajuće, nego institucionalne rehabilitacije ustaštva i nacizma u našoj domovini.

Hrvatska je zemlja pod vlašću čovjeka koji se pravi da je nekakav uglađeni briselski gospodin i tobože stoji uz bok, na primjer, njemačkim političarima koji su uzor svima kad je u pitanju odnos prema tragičnim dijelovima povijesti njihove zemlje. Umjesto toga, najviše institucije u Hrvatskoj, od članova Akademije znanosti i umjetnosti do visokih sudova, dopustivim proglašavaju nešto što je u civiliziranom svijetu razina ekscesa s kojim se policija i pravosuđe ekspresno i efikasno obračunaju.

GLAS (Građansko-liberalni savez) poziva sve građanke i građane Hrvatske da ozbiljno razmisle o tome kakve se poruke šalju ovakvim odlukama. Nedodirljivost pojedinih institucija zbog njihove tobožnje neovisnosti ne može biti opravdanje za odluke koje su u suprotnosti s demokratskim poretkom, humanim društvom i dosezima civilizacije kojoj želimo pripadati. Banalnost širenja zla Hrvatskoj je već donijela previše tuge, vrijeme je da takvim pojavama kažemo odlučno ne.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *