GLAS Velike Gorice glasat će protiv rebalansa gradskog proračuna za 2020. godinu i protiv proračuna za 2021. godinu.

Posted on

Autor: GLAS Velika Gorica Izvor: vgdanas.hr

GLAS Velike Gorice glasat će protiv rebalansa gradskog proračuna za 2020. godinu i protiv proračuna za 2021. godinu, priopćili su iz GLAS-a.

Naime, u rebalansu proračuna za 2020. godinu najveća smanjenja nalaze se na stavkama izgradnje komunalne infrastrukture što smatramo neprihvatljivim.

Stanovnici Velike Gorice prate dugogodišnje propadanje komunalnog standarda na području cijelog grada te umjesto da se ulože dodatni napori kako bi se zaostajanje nadomjestilo, ovim se rebalansom zaostajanje ubrzava i nameće kao nešto uobičajeno.

Svjedoci smo da je u Proračunu Grada Velike Gorice posljednjih godina bilo novca za punjenje džepova pritvorenog gradonačelnika i njegovih „prisnih prijatelja“, ali očito ne i za rješavanje pitanja važnih za stanovnike koji pune taj proračun.

Za ovakvo stanje nije kriv samo pritvoreni gradonačelnik nego i HDZ koji mu je čitavo vrijeme čuvao leđa, bespogovorno dizao ruke na Gradskom vijeću za njegove planove, kredite, rastrošne proračune i time omogućio pljačkanje i zaduživanje svih stanovnika Velike Gorice o čijem se novcu radi.

Očekivali smo distanciranje HDZ-a od pritvorenog gradonačelnika i njegovih postupaka, ali očito je da se jednaka praksa upravljanja gradom nastavlja.

Uštede u Proračunu su se mogle postići i boljom provedbom javnih nabava, smanjenjem broja zaposlenih u javnoj upravi i rezanjem ostalih nepotrebnih troškova jer se radi o izvanrednim okolnostima pandemije u kojima se moraju drugačije posložiti prioriteti.

Naravno, to bi utjecalo na veliki broj „prisnih prijatelja“ čiji bi standard osjetno pao rezanjem njihovih pipaka prema Proračunu, ali se zato udara na komunalnu infrastrukturu.

I onda nakon smanjenja proračuna za 2020. godinu daju suludi prijedlog Proračuna za 2021. godinu koji je, suprotno svakoj logici, za 20-ak milijuna veći od ovogodišnjeg.

Njime se ne priznaje postojeće teško stanje deficita i ozbiljnog pada prihoda nego gradi Potemkinovo selo kojemu je jedini zadatak da izdrži do lokalnih izbora.

Nevjerojatno je s kojom lakoćom vladajući HDZ na čelu s „novim vodstvom“ ignorira realnost i ne pokazuje ni zrno odgovornosti, predanosti i poniznosti nego napuhivanjem proračunskih stavki virtualnim prihodima koji se, na žalost, neće dogoditi, gura Grad u još gore stanje.

S obzirom da je 2021. godina izborna, i da vladajući namjeravaju, po svom prokušanom modelu, nemilice trošiti proračunska sredstva u mjesecima prije izbora što Grad redovito paralizira u drugom dijelu godine, odbijamo takve prijedloge s najvećom indignacijom jer su štetni i bez pokrića.

GLAS Velike Gorice ne može podržati ovako neodgovorne prijedloge ni rebalansa niti Proračuna kojima se nastavlja praksa pritvorenog gradonačelnika, a koju skupo plaćamo, završili su priopćenje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *