UZBUNA ZBOG NEDOSTATKA RADNIKA: Vlada mora to hitno riješiti – poručuju iz GLAS-a

Posted on

Autor: totalinfo Izvor: totalinfo.hr Photo: screenshot

Prema procjenama Hrvatske udruge turizma trenutno samo u turističkom sektoru nedostaje pet tisuća radnika, dok se u ugostiteljstvu taj broj penje i na 10 tisuća.

Sa sličnim problemima suočava se i građevinski sektor, ali i prerađivačka i IT industrija, stoji u priopćenju GLAS – a koje prenosimo u cijelosti:

“Vlada na problem nedostatka radne snage nema odgovor, nije ga dala čak niti kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti koji je bio ogromna propuštena prilika. Propustila je to učiniti i u Nacionalnoj razvojnoj strategiji, u kojoj nije dala ni naznake ozbiljne imigracijske politike.

Radna snaga iz Hrvatske ne prestaje iseljavati, a ne možemo se više ni oslanjati na radnike iz susjednih zemalja jer i oni odlaze u zemlje zapadne Europe. Problem svakako neće nestati sam od sebe, dapače, bit će sve gori, i potpuno je neshvatljivo da Vlada nema ozbiljnu strategiju, i to ne samo za sektore koju su trenutno deficitarni i o kojima nam puno ovisi, kao što su turizam i graditeljstvo, nego i za sektore kao što su zelene industrije na kojima Hrvatska može temeljiti budući razvoj.

Zastupnica GLAS-a Anka Mrak-Taritaš će zato u rujnu Saboru predložiti da obveže Vladu na izradu posebne strategije u koju će biti uključeni svi relevantni dionici iz gospodarstva i znanosti.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *