GLAS: Grlić Radman mora se zauzeti za vodeću ulogu EU u zaštiti ljudskih prava afganistanskih državljana, posebno žena i djevojaka

Posted on

Autor: I.I. Izvor: otvoreno.hr Photo: screenshot

Stranka GLAS traži da se hrvatski ministar Gordan Grlić Radman na današnjem izvanrednom sastanku europskih ministara vanjskih poslova otvoreno zauzme za proaktivnu ulogu EU u zbrinjavanju izbjeglica i zaštitu ljudskih prava afganistanskih državljana, posebno žena i djevojčica.

“Slike koje gledamo iz Afganistana ne smiju nas ostaviti ravnodušnima, niti se smijemo praviti da nije naša briga.

Vanjska politika Europske unije utemeljena je upravo na vrijednostima zaštite ljudskih prava te sada ima nedvojbenu obavezu aktivno se uključiti i pružiti zaštitu i utočište svima čiji životi su ugroženi talibanskim preuzimanjem Afganistana. To se posebno odnosi na žene i djevojčice, koje su i dosad bile najveće žrtve talibanskih režima i EU ne smije dozvoliti da im se to ponovo dogodi.

Hrvatska u svojoj vanjskoj politici i djelovanju unutar EU mora graditi prepoznatljivost na promociji i zaštiti ljudskih prava te na empatiji i zalaganju za ljudski život kao najvišu vrijednost. Naše iskustvo ratnog razaranja i patnje daje nam ne samo dodatnu moralnu obavezu da uvijek budemo prvi koji će se zalagati za navedene vrijednosti, nego u ovakvim
traumatičnim situacijama može biti i važan doprinos EU politici i aktivnostima koje planira poduzeti”, poručuju u priopćenju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *