GLAS: ‘Predlagali smo Vladi da se romobile stavi u zakon, no do danas nije učinjeno ništa’

Posted on

Autor: Hina Izvor: telegram.hr Photo: screenshot

Prva reakcija na smrt vozača električnog romobila u Zagrebu

GLAS je u nedjelju, nakon prometne nesreće u kojoj je u Zagrebu poginuo vozač električnog romobila, pozvao Vladu da konačno u saborsku proceduru pošalje prijedlog zakonske regulacije tog prijevoznog sredstva u prometu.

Saborska zastupnica GLAS-a Anka Mrak-Taritaš u nekoliko je navrata predlagala izmjene Zakona o sigurnosti prometa na cestama kojima bi se ova pravna praznina ispunila i spriječile potencijalno opasne situacije, kao što je, nažalost, ova koja se dogodila, navodi GLAS u priopćenju.

Vlada najavljivala izmjene, no nije učinila ništa

Ta stranka upozorava da “električni romobili postoje već godinama u stvarnosti, ali ne i u zakonu” te da to otvara mnoge opasnosti i za pješake i za same vozače romobila. U priopćenju se, uz ostalo, ističe da je Vlada odbila prijedlog rješenja zastupnice Mrak-Taritaš Vlada svaki put uz “uobičajeno obrazloženje da će ga riješiti sama i sustavno”.

“Unatoč povremenim najavama da će to učiniti, Vlada do danas nije napravila ništa. Ovim putem apeliramo na Vladu da hitno pošalje u proceduru svoje ‘sustavno rješenje’ i utvrdi pravila za sudjelovanje električnih romobila u prometu, prije nego se dogodi nova nesreća sa strašnim posljedicama”, poručili su iz GLAS-a.

Vozač električnog romobila (46) poginuo je u subotu navečer u Zagrebu, u zoni raskrižja Branimirove i Mandlove ulice, kada je na njega naletio osobni automobil kojim je upravljao 28-godišnjak, izvijestila je u nedjelju zagrebačka policija nakon očevida.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *