Mrak Taritaš: Umjesto roza trakica nabavite uređaj za ciljano uništavanje tumora. Košta pet milijuna kuna

Posted on

Autor: S.S./Hina Izvor: tportal.hr Photo: screenshot

Predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš ustvrdila je u četvrtak kako je u Hrvatskoj zdravstvo na čekanju, da prevencija, dijagnostika i liječnje nisu dostupni koliko bi trebali biti i da statistike pokazuju kako imamo oko 25 posto manje dijagnoza zloćudnih bolesti nego prije

“Listopad je mjesec borbe protiv raka dojke, najčešćeg oblika raka kod žena u Hrvatskoj i ja se zato danas želim vratiti na jednu temu o kojoj govorim već više od godinu i pol, od početka korone, a to je situacija u našem zdravstvu za one koji ne boluju od COVID-a 19. Od početka je bilo jasno da prevencija, dijagnostika i liječenje nisu dostupni koliko su bili i koliko bi trebali biti, a u međuvremenu su počele dolaziti statistike koje nam govore da imamo između 15 i 25 posto manje dijagnoza zloćudnih bolesti nego prije”, izjavila je Mrak Taritaš na konferenciji za novinare u Saboru.

Priznala je da to nije tako samo u Hrvatskoj, ali, dodaje, to ne znači da se broj bolesnih smanjio nego da samo dijagnosticiramo manje, što znači da će mnoge dijagnoze biti postavljene kada bolest ode predaleko.

Ovih dana mnoge javne osobe, a posebno članovi vladajuće većine, nose one ružičaste trakice na odjeći kako bismo obilježili mjesec borbe protiv raka dojke, a ja ih želim podsjetiti na nešto o čemu sam govorila prije više od šest mjeseci, a to je potreba nabave intraoperativnog linearnog akceleratora, kojim se ciljano uništavaju tumorske stanice ne oštećujući okolno tkivo, kazala je Mrak Taritaš.

Ističe da je to uređaj koji daje visoke doze zračenja jednokratno u područje izravno zahvaćeno tumorom, a pacijentice ne moraju dolaziti na dodatno zračenje koje inače traje od pet do sedam tjedana, dok se radioterapija provodi istovremeno s operacijom. Uređaj se najviše primjenjuje kod operacija raka dojke, žene ne moraju čekati da rana zacijeli, niti dolaziti u bolnicu na radioterapiju, a ovakvim zračenjem se ne oštećuje okolno tkivo i bitno se skraćuje ukupno trajanje liječenja, dodala je.

“Uređaj košta oko 5 milijuna kuna i opet pozivam odgovorne da umjesto rozih trakica ulože u nabavku ovakvih uređaja za svaki klinički bolnički centar u Hrvatskoj”, apelirala je Mrak Taritaš.

Napomenula je i da se oko 40 posto bolesnica s rakom dojke može liječiti ovim uređajem, još jedan dio kombinacijom ovog i klasične radioterapije, a aparat se može koristiti i u ginekologiji, kod tumora glave i vrata, čak i kod nekih dijelova debelog crijeva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *